Összegyűjtöttünk néhány vegán táplálkozással kapcsolatos fogalmat, információt. Reméljük lendületet ad a tudatos és egészséges táplálkozáshoz!

We collected some useful information about vegan lifestyle and vegan ingredients. We hope you will use it to think and cook on a healthier way!

Kókusz olaj/

Coconut oil

A kókuszolaj a szervezet számára elengedhetetlen zsírsavakat tartalmaz. Nagy részben megtalálható benne az úgynevezett laurinsav mely az anyatejben is előfordul. A kókuszolaj majd 50%-ban tartalmazza ezt az értékes anyagot, amely a szervezetbe jutva megöli és elpusztítja a baktériumokat és vírusokat.

A kókuszolaj jól méregtelenít, megszüntetheti a gyomor és a bél rendellenességeit. A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakat tartalmaz.

Coconut oil is one of the few foods that can be classified as a “superfood.”

Its unique combination of fatty acids can have profound positive effects on health. Coconut oil has been demonized in the past because it contains saturated fat. In fact, coconut oil is one of the richest sources of saturated fat known to man, with almost 90% of the fatty acids in it being saturated.

Szejtán/

seitan

A búzahús alapanyaga alapvetően a búzasikér, azaz a gabonafehérje, amely a gabonamagban levő kétféle növényi fehérjéből áll. A búzahússal lényegében ugyanúgy bármit lehet csinálni, mint a húsokkal. Meg lehet főzni pörköltnek, lehet leveles tésztába betölteni, ki lehet rántani vagy pácolni és meggrillezni. A búzahús fő összetevője a glutén mely helyettesítheti a szóját, tofut is. Wheat gluten, also called seitan, wheat meat, gluten meat, or simply gluten, is a food made from gluten, the main protein of wheat. Wheat gluten is an alternative to soybean-based foods such as tofu, which are sometimes used as meat substitutes. Some types of wheat gluten have a chewy or stringy texture that resembles meat more than other substitutes.
Panírozás/

Fry in breadcrumb

A legújabb táplálkozás-kutatások megmutatták, hogy a panírozott, bundázott és olajban sütött élelmiszerek igen károsak a szervezetre és a gyomorra. Megterhelik az emésztést, mely energiát von el a testtől. According to the latest research frying food in breadcrumb is very unhealthy and give a bad impact on digestion. It needs a lot of energy to be digested and therefore makes you more tired, enervated or sleepy.
Nyers ételek/

Raw food

A szervezet számára létfontosságú enzimek és vitaminok elsősorban a nyers ételekben találhatók meg, a főzés, sütés vagy bármilyen hőkezelés nagymértékben csökkenti a tápanyagokat.Ezért nagyon fontos, hogy minden étkezést nyers étellel (salátával, turmixszal) kezdjünk és fejezzünk be, mert ez segít a teljes enzim-hasznosulásban. The thrust of the raw food diet is the consumption of unprocessed, whole plant-based, ideally organic foods. A minimum of three-quarters of the person’s diet should consist of uncooked food.

Raw foodists say that enzymes are the life force of a food. Nature has given each food its unique perfect mix. These vital enzymes allow us to fully digest our foods without having to rely on our own digestive enzymes.