A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelõtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzõnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.
A céklalé sárgarépalével keverve például kitûnõ májtisztító, fõként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elõ. A daganatos betegek toxikus terhelését is nagyon szépen ellensúlyozza a céklalé rendszeres fogyasztása. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen leve folsavat tartalmaz, amelynek megfelelõ mennyiségû bevitele a magzat számára különösen fontos.
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Céklalével tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésbõl származó gyomorpanaszaink pedig enyhülnek. Mivel fogyasztásával elkerülhetõ a táplálék és a toxikus anyagok hosszas idõzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebbõl eredõ különbözõ betegségek kockázatát, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását.
1961-ben dr. Ferenczi Sándor különbözõ állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain tumorellenes hatású. Az állatokon végzett teszteket követõ humánkísérletekben, a kemoterápián átesett, leromlott állapotú páciensek esetében jelentõs közérzet és életminõség javulást okozott néhány hetes kúra után.

Nálunk minden nap frissen préselt, BIO gazdaságból származó céklalével kényeztetheted szervezetedet! Gazdagíthatod sárgarépalével vagy kedvenc gyümölcsleveddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük